Δείτε τα καταλύματα στην Κομοτηνή Νομού Ροδόπης, που μπορείτε να κάνετε κράτηση για την διαμονή σας:
1. Δάσος Νυμφαίας
Ένα από τα ομορφότερα δάση της Ελλάδας είναι αυτό της Νυμφαίας, στον Δήμο Κομοτηνής. Η φύση αφήνει Κομοτηναίους και επισκέπτες με τις καλύτερες των εντυπώσεων. Το δάσος Νυμφαίας είναι ένα περιαστικό δάσος, ο πνεύμονας οξυγόνου της πόλης της Κομοτηνής. Βρίσκεται στα βόρεια της Κομοτηνής, 4 περίπου χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Διαθέτει ένα ωραιότατο πευκοδάσος και προσφέρει στον επισκέπτη μια μαγευτική θέα στον κάμπο της Ροδόπης με τα ποτάμια, τις βουνοκορφές του Παπίκιου, το Θρακικό πέλαγος, ακόμη και τα βουνά της Θάσου, της Σαμοθράκης και το Άγιο Όρος.
2. Πύργος του Ωρολόγιου
Είναι ένας πύργος Οθωμανικής Περιόδου ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της Κομοτηνής δίπλα στο Γενί Τζαμί και χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Το μνημείο αυτό θεωρείται δείγμα του οθωμανικού εκσυγχρονισμού του 1884 και ήταν αφιέρωμα του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ .Ο Πύργος εφάπτεται στο μαυσωλείο της Φατμά Χανούμ, συζὐγου του βεζίρη Χασάν Πασά. Ο Πύργος συμπεριλαμβάνει νεοκλασικά και εκλεκτικιστικά στοιχεία.
3. Το φρούριο με το βυζαντινό τείχος
Το Φρούριο της Κομοτηνής, γνωστό και ως το Βυζαντινό Τείχος Κομοτηνής είναι μια οχύρωση η οποία ανεγέρθηκε την πρωτοβυζαντινή περίοδο (τον 4ο αιώνα μ.Χ.) από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α' (379-395 μ.Χ.).
το φρούριο είχε στρατηγική θέση, γιατί βρισκόταν επί της αρχαίας Εγνατίας οδού και έλεγχε το πέρασμα από την οροσειρά της Ροδόπης προς το Θρακικό πέλαγος. Το φρούριο ήταν τετράπλευρο με τέσσερις εισόδους, 16 πύργους και είχε τείχος ύψους 9,6 μέτρων. Μέσα βρισκόταν οχυρωμένη η Βυζαντινή πόλη Κουμουτζηνά
Σήμερα ερείπια της οχύρωσης βρίσκονται στο κέντρο της Κομοτηνής και μέσα στα ερείπια σήμερα βρίσκεται ο μητροπολιτικός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο οποίος χρονολογείται από το 1800. Στις αρχές του 20ου αιώνα μέσα στα τείχη ζούσε η Εβραϊκή κοινότητα της Κομοτηνής και η συνοικία ονομαζόταν Εβραγιά. Μέσα στα τείχη βρισκόταν και η συναγωγή των Εβραίων αλλά μετά την εξόντωση της Εβραϊκής κοινότητας από τους Γερμανούς και Βούλγαρους κατακτητές η συναγωγή ερειπώθηκε και το 1994 κατεδαφίστηκε.
4. Το Σπαθί
Είναι το κεντρικό ηρώο της πόλης και βρίσκεται κοντά στο δημοτικό άλσος στην πλατεία της Κομοτηνής. Μια μεγάλη μαρμάρινη στήλη που πάνω της βρίσκεται ένα μεταλλικό ομοίωμα σπαθιού. Το μνημείο αυτό είναι το επίκεντρο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της πόλης ενώ κάθε Κυριακή γίνεται έπαρση και υποστολή της ελληνικής σημαίας με τους περαστικούς να μένουν ακίνητοι έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία. Λέγεται πως όσο είναι το ύψος του μεταλλικού σπαθιού τόσο βρίσκεται η Κομοτηνή κάτω από τη θάλασσα καθότι η πόλη βρίσκεται σε μια πεδιάδα.
5. Το Ίδρυμα Παπανικολάου (Βυζαντινό Μουσείο)
Το ίδρυμα και το κτίριο που στεγάζει είναι προσφορά του ευεργέτη της πόλης Νικολάου Ζ. Παπανικολάου. Φέρει την ονομασία "Ίδρυμα οικογενείας Νικολάου Ζ. Παπανικολάου, συμβολαιογράφου Κομοτηνής – Βυζαντινό Μουσείο, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών", συστάθηκε το 1988, ενώ το μουσείο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαρτίου του 1991. Το κτίριο που στεγάζει το ίδρυμα, παραπλεύρως του νομαρχιακού μεγάρου, αποτελείται από ημιυπόγειο και δύο ορόφους.
Στον δεύτερο όροφο, με εμβαδόν 886 τ.μ., στεγάζεται το μουσείο με σπάνια εκθέματα, όπως χειρόγραφα σε πάπυρο ή περγαμηνή, κεραμικά, καθώς και εκθέματα πρώτων μεταβυζαντινών χρόνων, μέσα σε μια εντυπωσιακή διάταξη 120 μεγάλων υάλινων προθηκών. Η επίσκεψη στο Μουσείο είναι δυνατή μετά από συνεννόηση με τον υπεύθυνο.
Στον πρώτο όροφο βρίσκεται το αμφιθέατρο, 420 θέσεων, με επικλινείς βαθμίδες σε σχήμα πετάλου.
Στο ημιυπόγειο λειτουργεί αίθουσα καλλιτεχνικών εκθέσεων και υπάρχουν χώροι για την μελλοντική εγκατάσταση βιβλιοθήκης και αναγνωστηρίου, καθώς και εργαστηρίων αγιογραφίας και ξυλογλυπτικής που προβλέπεται να ιδρυθούν.
6. Τον Μιναρέ του Εσκί Τζαμί
Το Εσκί Τζαμί Κομοτηνής (τουρκικά: Eski Camii), μεταφράζεται ως το Παλαιό Τέμενος είναι ένα οθωμανικό μνημείο το οποίο σύμφωνα με τον Εβλιγιά Τσελεμπή χρονολογείται από το 1608/9 ή το 1677/78 κατά μια επιγραφή. Βρίσκεται στο κέντρο της Κομοτηνής κοντά στο Ιμαρέτ Κομοτηνής.
Σύμφωνα με έκδοση των μουφτειών Ξάνθης, Κομοτηνής, Διδυμοτείχου, το Τέμενος αυτό αν και ονομάζεται "Παλαιό" είναι νεότερο από το Γενί Τζαμί Κομοτηνής (το οποίο ονομάζεται "Νέο Τέμενος"), καθώς χρησιμοποιείται ως πηγή η αφήγηση του Εβλιγιά Τσελεμπή. Ωστόσο, πιθανότερο είναι να είναι πράγματι το πρώτο τζαμί της Κομοτηνής που ιδρύθηκε ως μεστζίτ από τον Γαζή Αχμέτ Εβρενός και αποτελούσε μερος του ευρύτερου συμπλέγματος ευαγών κτηρίων που ενσωμάτωσε στο βακούφι του. Σε αυτό το σύμπλεγμα ανήκε και το γειτονικό ιμαρέτι, ένα χαμάμ και μια σειρά από καταστήματα που περιέβαλαν τα ιδρύματα αυτά. Ακόμη, σύμφωνα με τον οθωμανικό σαλναμέ (απογραφή) της Αδριανούπολης του 1892 στο τζαμί υπήρχε επιγραφή σε μη οθωμανική γλώσσα και πιθανολογείται ότι στη θέση του αρχικού μεστζίτ που ίδρυσε ο Εβρενός υπήρχε βυζαντινός ναός. Το τζαμί ανακαινίστηκε για πρώτη φορά το 1854.
Κατά την έκδοση της μουφτείας, οι Βούλγαροι τη δεκαετία του 1910 μετέτρεψαν το Τέμενος σε εκκλησία και κατέστρεψαν μέρος του μιναρέ (μέχρι το εξώστη σερεφέ). Το Τέμενος επιστράφηκε στην μουσουλμανική μειονότητα κατά το 1919-20, υπό την Γαλλική διοίκηση της Κομοτηνής και τότε ανοικοδομήθηκαν ο κατεδαφισμένος μιναρές και οι σημερινοί 2 εξώστες. Το 2011 ολοκληρώθηκε η εξωτερική ανακαίνιση του Τεμένους .
7. Άλσος Αγίας Παρασκευής
Στο κέντρο της πόλης της Κομοτηνής βρίσκεται το προσφάτως αναδιαμορφωμένο δημοτικό πάρκο της Αγίας Παρασκευής
με ψηλά δέντρα, σιντριβάνια και όμορφα λουλούδια,
το οποίο κατά τους θερινούς μήνες λειτουργεί ως αναψυκτήριο.
Η παιδική χαρά πλησίον του αναψυκτηρίου .
8. Λίμνη Βιστωνίδα και Πόρτο Λάγος
Η λίμνη Βιστωνίδα ή λίμνη Μπουρού (παλαιότερη ονομασία που χρησιμοποιείται και σήμερα) ή Μπουρού Γκιόλ (ονομασία στα Τουρκικά την οποία έφερε επί οθωμανικής περιόδου) είναι λίμνη της Ελλάδας, στα σύνορα μεταξύ Νομού Ξάνθης και Ροδόπης και ο υγροβιότοπός τής προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ. Η ονομασία της προέρχεται από την αρχαία ονομασία της περιοχής, αλλά και πόλης της Βιστονίας ή Βιστωνίας, που ίδρυσε ο μυθικός Βίστων, όπου διέμεναν οι Βίστονες.
Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, συνολικής έκτασης 45 τ.χλμ με μέγιστο μήκος 12,5 χλμ. και μέγιστο πλάτος 7 χλμ.. Στη λίμνη αυτή εκβάλουν τρεις μικροί ποταμοί που την τροφοδοτούν με νερό. Το μέσο βάθος υπολογίζεται στα 4 μέτρα. Η λίμνη συνδέεται με την θάλασσα, τον Βιστωνικό Κόλπο, (ή Πόρτο Λάγους), μέσω στενών καναλιών και λόγω του θαλασσινού νερού που εισέρχεται στην λίμνη το νερό της παρουσιάζει μεταβολές αλατότητας. Τα αβαθή ύδατα της προσφέρονται για ιχθυοτροφικές δραστηριότητες, με την εκμετάλλευση των μετακινήσεων των ψαριών από και προς το εσωτερικό της κυρίως για πολλαπλασιασμό. Έτσι πέριξ των καναλιών σύνδεσης της λίμνης με τη θάλασσα έχουν αναπτυχθεί σπουδαίες παραλίμνιες ιχθυοτροφικές δραστηριότητες με ιστορικές καταβολές, από τους κατοίκους της περιοχής.
9. Αρχαία Μαρώνεια
Η Μαρώνεια ήταν αρχαία πόλη της Θράκης, χτισμένη στην περιοχή του σημερινού νομού Ροδόπης, κοντά στις ακτές του Αιγαίου. Βρισκόταν κοντά στην θέση της Ομηρικής θρακικής πόλης Ίσμαρος. Η πόλη ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ από Χίους αποικιστές. Η παράδοση μεταφέρει την ίδρυση της πόλης παλαιότερα, θεωρώντας ιδρυτή της τον ιερέα Μάρωνα ο οποίος αναφέρεται στην Οδύσσεια του Ομήρου. Η πόλη εξελίχθηκε σε ισχυρή τοπική δύναμη. Το τείχος της ξεπερνούσε σε περίμετρο τα 10 χιλιόμετρα γεγονός που φανερώνει πως ήταν πολυάνθρωπη. Τον 5ο αιώνα η πόλη εντάχθηκε στην Αθηναϊκή συμμαχία. Η Μαρώνεια άκμασε ιδιαίτερα κατά τον 4ο αιώνα κάτι που της έδωσε την δυνατότητα να κόψει χρυσό νόμισμα. Το 350 π.Χ. υποτάχθηκε στο Μακεδονικό Βασίλειο του Φιλίππου. Μετά το 190 π.Χ. Θράκες πρόσφυγες ίδρυσαν μιαν άλλη Μαρώνεια στην εύφορη Σελευκίδα. Η Μαρώνεια υπήρξε η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη απ' όλες τις αρχαίες ελληνικές αποικίες των παραλίων της Δυτικής Θράκης και ήταν μάλιστα η μόνη που παρουσιάζει συνεχή ακμή σε όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας. Ήταν χτισμένη σε μια τοποθεσία όπου οι υπώρειες του Ίσμαρου σμίγουν με τη θάλασσα και σχηματίζουν έναν φυσικό όρμο, ο οποίος με τις κατάλληλες τεχνικές διευθετήσεις είχε γίνει ένα ασφαλές λιμάνι. Η πόλη κατείχε γενικά μια θέση πολύ στρατηγική.
10. Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής εγκαινιάστηκε το 1976 και εδρεύει στην οδό Συμεωνίδη στην Κομοτηνή, σε ένα κτίριο που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης. Καλύπτει ένα σημαντικό φάσμα της ιστορίας της Θράκης, από τη Νεολιθική μέχρι και τη Βυζαντινή περίοδο, παρουσιάζοντας σε χρονολογική σειρά τα ευρύματα από τις σημαντικότερες ανασκαφές που έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή.
Η δεύτερη έκθεσή της με τίτλο «Αρχαία Θράκη και ελληνικός Πολιτισμός» περιορίζεται μονάχα σε εκθέματα από τον 5ο π.Χ. μέχρι τον 2ο μ.Χ. αιώνα.
11. Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής
Το Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής είναι μουσείο στην Κομοτηνή της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1962 και από το 1989 στεγάζεται στο Αρχοντικό Πεΐδη, ανακαινισμένο δείγμα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Η συλλογή εμφανίζεται στο αρχοντικό με δύο ορόφους, το κελάρι και κάτω από ένα στεγασμένο μέρος της αυλής. Περιλαμβάνει τα εξής εκθέματα: φορέματα, δαντέλες, χειροτεχνίες από διάφορα υλικά και εργαλεία της αγροτικής ζωής και των άλλων παραδοσιακών επαγγελμάτων. Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης τα προσωπικά στοιχεία του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών Χρυσάνθου, ο οποίος γεννήθηκε στην Κομοτηνή, καθώς και άλλες εικόνες και εκκλησιαστικά αντικείμενα.
12. Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά
Ιδρύθηκε στην Κομοτηνή στις 18.2.1995. Βρίσκεται στον οικισμό Θρυλόριο του δήμου Κομοτηνής, σε απόσταση 9 χιλ. από την πόλη.
Πρόκειται για εθνογραφικό-τεχνολογικό μουσείο, μοναδικό για το θεματικό του αντικείμενο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Τον αρχικό πυρήνα των εκθεμάτων αποτελούσαν καλάθια των Ρωμά, προερχόμενα από τα τρία εθνικά τμήματα της ευρείας Θράκης, δηλαδή, ελληνικό, βουλγαρικό και τουρκικό.
Σταδιακά, η συλλογή επεκτάθηκε και εμπλουτίστηκε με εκθέματα και από άλλες χώρες της Χερσονήσου του Αίμου, ώστε, τελικά, να περιλαμβάνει καλάθια από πολλές χώρες του κόσμου (Αίγυπτο, Λίβανο, Αρμενία, Συρία, Αργεντινή, Ινδία κ.ά), κατασκευασμένα και από μη Ρωμά πληθυσμούς.
Σήμερα, τη συλλογή απαρτίζουν περισσότερα από 1.000 αντικείμενα (καλάθια, πανέρια, βέργες, σκούπες, ψάθες, εργαλεία, μινιατούρες κ.ά), από τα οποία εκτίθενται περίπου τα 500.
Δείτε τα καταλύματα στην Κομοτηνή Νομού Ροδόπης, που μπορείτε να κάνετε κράτηση για την διαμονή σας:
Ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα...